Erkek sünneti bugünün çok kültürlü dünyasında bazılarına tartışmalı bir uygulama olabilir.
Sünnet, penisin ucunu örten cildin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Sünnet, dünyanın belli bölgelerinde yeni doğan çocuklar için oldukça yaygındır. Bazı aileler için sünnet dini bir gerekliliktir. İşlem aynı zamanda bir aile geleneği, kişisel hijyen ya da koruyucu sağlık bakımı meselesi olabilir. Diğerleri için ise, sünnet gereksiz veya rahatsız edici görünebilir.
Aksine söylentilere rağmen, sünnetin bir insanın doğurganlığı üzerinde hiçbir etkisi yoktur ve eş için cinsel zevki olumsuz etkilemez. Erkeklerde sünnetin artıları şu şekildedir;
İdrar yolu enfeksiyonları riski azalır
Penis kanseri riski azalır
Cinsel yolla bulaşan hastalık riski azalır
Sünnet ve Cinsel Sağlık
Sünnetin cinsel performans üzerindeki etkilerini sorgulamak yaygındır. Sünnet edilmemiş bir kişi sünnetli bir kişiden daha hassas olabilir. Bunun nedeni, sünnet edilen penisin başının ya sünnet derisinin korunması olmadan bütün gün iç çamaşırıyla temas etmesiyle duyarsızlaşabilmesidir.
Bu nedenle, erkekler sünnetin cinsel performansı etkileyip etkilemediğini merak edebilir. Ayrıca, sünnet edilmemiş bazı erkekler cildin daha hassas olması nedeniyle erken boşalma olasılığının daha yüksek olduğuna inanmaktadırlar. Sünnetin önemli bir fark yarattığını öngören bilimsel bir araştırma bulunmamaktadır.
Böyle tartışmalı bir konu olmasına rağmen, erkek sünneti konusundaki akademik literatür sınırlıdır ve çoğunlukla çelişkilidir. Erkek sünnetinin kadın cinsel işlevine etkisini inceleyen daha önceki çalışmalar sık sık güvenilmez olmuştur. Sünnetin idrar yolu enfeksiyonlarını, fimozis ve parafimozu, balanopostiti ve kanseri önleyebileceği yaygın olarak düşünülmektedir.