Sertleşme Bozukluğu tıp dilinde ereksiyon bozukluğu olarak adlandırılır. Peniste sürekli veya tekrarlayıcı bir şekilde yeterli sertliği sağlayamama ya da cinsel etkinlik bitene kadar sertliği sürdürememe durumudur. Depresif duygulanımda veya aşırı stres altında geçici sertleşme sorunları normal kabul edilebilir fakat burada vurgulanması gereken nokta sertleşme bozukluğunun süreklilik arzetmesidir.
Sertleşme bozukluğuna neden olan faktörler fiziksel ve ruhsal olarak sıralanabilir.
Sertleşme sorunu, genellikle bedensel nedenlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Sertleşme bozukluğunda en sık rastlanan fiziksel nedenleri; yüksek tansiyon – damar hastalıkları, hormonal nedenler, prostat ameliyatları, şeker hastalığı, ilaçlar, alkol ve madde kullanımı olarak sıralanabilir.
Cinsel bilgi eksikliği, yetiştirilme şekli ve cinsel tecrübesizlik gibi etkenler sertleşme sorununda psikolojik nedenlerin başında gelmektedir.
Maddi sorunlar, işte yaşanan sorunlar, evlilik içi sorunlar, çiftlerden birinde fiziksel bir rahatsızlığın gözükmesi, eşin hamilelik ve emzirme dönemleri gibi tetikleyici nedenlerde serleşme bozukluğunu etkilemektedir.
Sertleşme bozukluğunu sürdüren nedenlerin en başında ise başaramama, rezil olma korkusu yer almaktadır.
Sertleşme sorunu yaşayan hastaların günlük yaşamını etkilemeden haftalık periyotlarda Düşük Yoğunluklu Şok Dalga Tedavisi (EDSWT) ile tedavi edilebilir.
Sertleşme sorununun nedeni bir dizi psikolojik ve fiziksel faktörler olabilir. Sertleşme sorunu genel olarak psikojenik impotans ve organik olarak ayrılır fakat organik nedenleri olan birçok bireyin psikolojik veya zihinsel bilişenleri de bulunmaktadır.
Ereksiyon yani sertleşme sorunu çoğu erkekte önemli derecede duygusal ve psikolojik tepkiye yol açmaktadır. Bu durum ilerleyen dönemlerde cinsel fonksiyona engel olabilen bir anksiyete ve stres kalıbı olarak tarif edilmektedir.
50 yaşın üzerindeki erkeklerdeki sertleşme sorununun neredeyse yarısına damarsal hastalıklar neden olmaktadır. Ayrıca uzun süreli tütün kullanımı da sertleşme sorununda önemli bir risk faktörü taşımakta olduğu düşünülür bunun sebebi ise dolaşımın zayıflamasıyla ve penise kan akışında azalma ile ilişkilidir.
Bir diğer faktör ise pelvik damarlarda ve sinirlerde travma da sertleşme bozukluğunun gelişmesinde rol oynamaktadır.
Ereksiyon fonksiyonunu herhangi bir rahatsızlık sinir, hormon veya damar sistemlerini değiştirerek etkileyebilmektedir. Bazı hastalıklar penisin düz kas dokusunda değişiklikler yapabilir veya duygu durumu ve davranışa tesir edebilir.
Bireyin diğer hastalıkları için kullandığı ilaçlarda bireyde sertleşme bozukluğuna neden olabilir.
– Böbrek yetmezliği
– Şeker hastalığı
– Hemokromatoz (kanda fazla demir)
– Skleroderma (deri sertleşmesi)
-Kanser ve tedavisi
– Karaciğer sirozu
– Felç
– Alzheimer hastalığı
– MS yani Multipl skleroz
– Parkinson hastalığı
– Travma
– Epilepsi
– Guillain-Barr sendromu