Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Penis Protezi Ameliyatı

Penis Protezi Ameliyatı

Penis Protezi Nedir?

Genelde penis protezi ameliyatı peniste sertleşme bozukluğu (erektil disfonksiyon) olan hastaların ilaçla tedavisinden fayda görmemesi  durumlarda uygulanır. Peniste sertleşme bozukluğu, erkek cinsel organının vaginaya girişini sağlayabilecek şekilde sertleşmemesi veya sertlik oluşsa bile bu sertliğin sürdürülememesi olarak tanımlanır. Bu problem  değişik şiddetlerde olmak üzere 40-70 yaş arasındaki erkeklerin %52’sinde görülmektedir.

 

 

Penis Protezi Nasıl Takılır?

Sertleşme sorunu yaşayan erkekler için penis protezi olarak bilinen bir medikal cihazdır. Penis protezi, sertleşmeye yardımcı olmak için kullanılır ve ihtiyaca göre çeşitli türleri vardır. Penis protezi takma prosedürü aşağıdaki gibidir:

Muayene ve Değerlendirme: Bir sağlık uzmanının muayenesi ve değerlendirmesi sonucunda bir penis protezi takılması kararı verilir. Hasta, doktor tarafından sertleşme sorununun nedenini ve uygun tedavi seçeneklerini belirlemek için değerlendirilir.

Hasta, penis protezi takacağı gün ameliyata hazırlanmalıdır. Ameliyat öncesinde belirli bir süre aç kalmak ve diğer talimatlar gerekebilir.

Anestezi: Penis protezi takma işlemi genellikle yerel anestezi altında yapılır, bu da hastayı uyanık ve rahat hissetmesine izin verir. Bununla birlikte, bazı durumlarda genel anestezi de kullanılabilir.

Kesim ve İncelme: Ameliyat sırasında penisin kökü veya gövdesi üzerinde küçük bir kesik yapılır ve protez yerleştirilecek alan hazırlanır.

Protez Yerleştirme: Penis protezi inceltilen bölgeye yerleştirilir. Cerrah, hastanın ihtiyacına ve tercihine göre protezi şişirilebilir veya bükülebilir hale getirebilir. Şişirilebilir protezler, cinsel ilişki sırasında daha sert hale getirmek için özel bir pompa kullanılarak şişirilebilir.

Kesik Kapatma: Protez yerleştirildikten sonra, dikişler atılır ve kesik kapatılır. Cerrahi bölge temizlenir ve steril bir bandaj yerleştirilir.

İyileşme Süreci: Her hastanın iyileşme süreci farklı olabilir, ancak genellikle birkaç hafta kadar sürer. Doktorunuzun tavsiyesi doğrultusunda iyileşme sürecini yönetmelisiniz. Cerrahi sonrası enfeksiyon olasılığını azaltmak için antibiyotik reçete edilebilir.

Penis Protezi Kimler İçin Uygundur?

Ülkemizde ise hafif, orta ve tam sertleşme bozukluğu görülme sıklığı toplam olarak yaklaşık % 70 olarak bulunmuştur. Yaşa göre değerlendirildiğinde ise 40-49 yaşları arasında % 50 olarak izlenen sertleşme bozukluğu sıklığı, 70 yaş ve üzerinde % 95 olarak kaydedilmiştir.

Erektil disfonksiyon,  damar sertliği, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, koroner arter hastalığı, böbrek ve karaciğer yetmezliği gibi hastalıklara, sinir sistemi, hormonal sistem  ve damar sistemi hastalıklarına bağlı gelişebilir. Ayrıca sadece penise ait bazı hastalıklar ve psikolojik nedenlerle de gelişebilir. Bazı yaralanmalar, ameliyatlar, çeşitli ilaç ve madde kullanımı da sertleşme bozukluğuna yol açabilir. Yaşlanma, kronik hastalıklar ve sigara, sertleşme bozukluğu için bilinen başlıca risk faktörlerindendir.

Peniste  tam sertleşmeme şikayeti  bulunan erkeklerde cinsel uyarı ile oluşan sertlik vaginaya giriş için yeterli olmayabilir ya da yeterli olsa bile kısa sürede bu sertlik kaybedilebilir. Bu sorun altta yatan başka bir hastalığın belirtisi de olabilir ve bu esas hastalığın seyrine göre sorun artabilir. Bunun dışında özellikle yaşla birlikte sorun artar. Sigara, sistemik hastalıklar (damarsal hastalıklar, şeker hastalığı, vb. ), kolesterol yüksekliği, tansiyon yüksekliği gibi faktörler de penis sertleşme bozukluğu için risk faktörü oluşturur ve hastalığın seyrini hızlandırır.

Penis protezi ile sağlıklı ve sürekli olarak cinsel hayatınıza devam edebilmeniz mümkündür.

Sertleşme bozukluğu, ilaç tedavileri veya bazı damar ameliyatları ile giderilemediğinde veya bu ilaçların ya da ameliyatların sakıncalı olduğu veya yararlı olamayacağı önceden saptanan durumlarda penil protez yerleştirme ameliyatları yapılabilir. Böyle bir ameliyat öncesi kan tetkikleri ile beraber penis kan akımını belirlemek için Penil Renkli Doppler ultrasonografi tetkiki yapılır. Peyronie hastalığı olarak bilinen, peniste ele gelen sertlik ve peniste ağrı belirtileri ile ortaya çıkan, sertleşme anında peniste eğrilik yapan hastalıkta eğer sertleşme güçlüğü başlamışsa penis içine enjekte edilen bir ilaçla özel bir test yapılabilir. Bu testin sonucu da protez yerleştirilmesi için tanısal olarak kullanılabilir.

Penis protezleri, sertleşme bozukluğu bulunan erkeklerde son tedavi seçeneği olarak ameliyatla penis içine yerleştirilmek üzere üretilmiş malzemelerdir.

Penis Protezi Çeşitleri Nelerdir?

Temel olarak iki grup penis protezi vardır.

Malleable (Katlanabilir) penis protezi: Sürekli sert kalan ancak eğilip bükülme özelliği olan protezlerdir.

İnflatable(Şişirilebilir/Pompalı) penis protezi: Şişirilip söndürülebilen mekanizmaya sahip iki ya da üç parçalı cihazlardır.

Birinci gruptaki protezlerin sürekli sert olması doğallıktan uzak olabilir. İkinci gruptaki protezlerin ise şişirilip indirilebilmesi onlara daha doğal bir fonksiyon özelliği kazandırır.

Bu ameliyat genel veya bölgesel  (belden aşağı uyuşturma) anestezi ile yapılabilir. Ameliyattan  önce ameliyat bölgesi çeşitli özel maddelerle çok iyi temizlenmelidir. Geniş etkili antibiyotiklerden birisi enjeksiyon ile uygulanmalıdır. Bu antibiyotiklere ameliyat sonrası da en az 2 gün devam edilmelidir. Penis ve çevresindeki kıllar ameliyattan önce kesilmelidir.  Ameliyat sonrasında, cerrahi öncesinde penisin duyusu, orgazm yeteneği ve ejakülasyon (boşalma) fonksiyonu normal ise protez yerleştirilmesi sonrasında da bu fonksiyonlar devam eder. Protez sadece cinsel uyarıdan bağımsız olarak penisin sert hale geçmesini sağlar. Protez cerrahisinin amacı bu sertliği ve peniste yukarıya doğru açılanmayı sağlamaktır. Bunun dışında penis protezi yerleştirilmesi penis boyu ya da çapında bir artış sağlamaz veya kişinin cinsel isteğini direkt olarak etkilemez.

Penis Protezi Ameliyat süresi ne Kadardır?

Bu ameliyat, yerleştirilecek protezin tipine göre 45 dakika ile 1. 5 saat arasında değişebilir. Ameliyat sonrası hastanede kalış süresi ise hastanın ağrı ve yara iyileşmesidurumuna göre 2-5 gün arasında değişebilir. Antibiyotiklerin koruyucu olarak enjeksiyonla veriliyor olması da bu süreyi uzatabilir.

Ameliyat sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler nelerdir?

1 – Hastaneden çıktıktan sonra 1 hafta kadar yara yerine su temasının olmaması ve yara yerinin çok temiz tutulması gerekmektedir.

2- En az 4 hafta cinsel ilişkide bulunulmaması gerekmektedir. Bu sürenin sonunda ameliyatı yapan doktor tarafından gerekli kontroller yapılır ve cinsel ilişkiye izin verilir.

3 – Yüksek ateş, uzayan ağrı, yara yerinde akıntı, peniste şişlik ve kızarıklık, idrar yapamama veya idrar yapma güçlüğü gibi durumların varlığında mutlaka ameliyatı yapan doktora vakit kaybetmeden başvurulması gerekmektedir.

Protez ameliyatlarının en önemli komplikasyonu ise enfeksiyondur. Ameliyat bölgesinin temizliği ve geniş etkili antibiyotikler ile enfeksiyondan korunmaya çalışılır. Antibiyotiklere ameliyat sonrası en az 2 gün daha devam edilir. Ancak tüm tedbirlere rağmen protez enfeksiyonu % 1-10 arasında görülebilir. Şeker hastaları ile omurilik zedelenmesi olan hastalarda enfeksiyon riski daha fazladır. Enfeksiyon görüldüğünde antibiyotikler tekrar başlanır ve protez çıkartılır. Sürekli sert kalan protezler özellikle prostat hastalığı gibi idrar yapma güçlüğü bulunan kişilerde ileride yapılacak idrar yolu girişimlerini güçleştirir. Bu kişilerde, söndürüldüğünde idrar yoluna tanısal veya tedavi amaçlı girişlere izin veren, şişirilebilen protezler tercih edilmelidir.

Penis Protezi Avantajları

Bu tedavi uygulandığında hastaların istedikleri zaman cinsel ilişkiye girebilmeleri ve ilişkiyi yeterince devam ettirebilmeleri gibi avantajları olacaktır. Eşlerinin tatmini açısından da bu tedavi seçeneği diğer tedaviler arasında birinci sıradadır.

Penis Protezi Fiyatları 2024

Coğrafi bölge, hastane ve doktorun ücretleri, protez tipi ve diğer faktörler, penis protezi maliyetini etkiler. Sonuç olarak, bir penis protezi ameliyatı yapmak istiyorsanız, önce bir cerrah veya sağlık profesyoneli ile görüşmelisiniz. Doktorunuz size sigorta kapsamınızı kontrol etmenizi önerir ve maliyet tahmini ve ödeme seçenekleri hakkında daha fazla bilgi sağlayabilir. Ameliyattan sonraki iyileşme sürecini de göz önünde bulundurmalısınız.