Yaşlandıkça bedenlerimiz değişir. Hormonlar dalgalanır ve gençlik yıllarımızda bilmediğimiz belirtileri yaşarız. Kadınların menopoz döneminde vajinal ve ürolojik sağlığındaki değişikliklerle ilgili endişeleri olabilir, ancak bu belirtilerle yaşamayı öğrenmek zorunda olduğunuz anlamına gelmez.
Çoğu kadın, çekingenlik yaşar ya da yaşla birlikte ortaya çıkabilecek değişik sağlık sorunlarını ve östrojen düzeylerindeki bir değişikliği görmezden gelmeye çalışır. Ancak, birçok semptom, tedavi edilebilir.
Menopoz bir kadının üreme döngüsünün sonudur. Dişi beden, bir ömür boyu ürettiği sonsuz sayıda yumurta bulunduğundan, üretim yapmayı bıraktıkları bir nokta gelir.
Ortalama olarak, bu durum 40 yaşından sonra gerçekleşir, ancak bazı kadınlarda daha önce görülebilir. Genellikle, yumurtalıklara ve işlevlerine zarar verebilecek bir sağlık durumu ya da cerrahi işlemle tetiklenir. Histerektomi, prematüre over yetmezliği ve kemoterapi, erken menopozun bilinen nedenleridir.
Bununla birlikte, doğal menapoz sadece bir gecede gerçekleşmez. Birkaç yılda bir kademeli bir geçiştir. Bir kadın son adet döneminden bir yıl sonrasına kadar menopoza girmez.
Menapoz belirtileri şunlardır;
Sıcak basması
Vajinal kuruluk
Uyku eksikliği
Ruh hali değişiklikleri
Ağrılı cinsel ilişki
Menopoz döneminde kadınlarda ortaya çıkan çeşitli ürolojik durumlar vardır. En yaygın sorunlardan biri sık idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Menopoz sırasında ve sonrasında bu durum, idrar yollarında östrojen eksikliğinden kaynaklanan değişikliklerden kaynaklanır.
Östrojen eksikliği, kötü bakterilerin gelişmesine, sisteminizdeki iyi bakterilerin aşırı çoğalmasına ve enfeksiyonlara neden olmasına izin verir. Bol miktarda su içmek, kötü bakterilerin sisteminizden çıkarılmasına yardımcı olabilir.
Menopoz idrar kaçırma ile ilgili sorunlara da neden olabilir. Yine, bu üriner sistem içindeki dokuları destekleyen östrojen eksikliğinin bir sonucudur. Zayıflamış doku inkontinansa neden olabilir, ancak bu sorunu ortadan kaldıran veya hafifleten birkaç yaşam tarzı değişikliği vardır.
Mesane rahatsızlığının azaltılması, her iki ile üç saatte bir tuvalet molalarının planlanması, Kegel egzersizleri yapılması, sigaranın bırakması ve fazla kilo vermek gibi değişikliklerle önlenebilmektedir.