İdrarınızdaki kan sizi şaşırtabilir, ancak durumun tıbbi terimi olan hematüri, doktorunuzu ziyaret etmeniz için bir çağrıdır aslında.
Hastaların karşılaştığı iki tür hematüri vardır . Çoğu zaman, idrardaki kan insan gözü tarafından saptanamaz, bu durumda bir idrar testi varlığını teyit edebilir. Bu tipik olarak doktor muayenesinde fiziksel olarak ortaya çıkar.
Hasta idrarında kan olduğunu görürse, buna brüt hematüri denir. Bu, kan hacminin fark edilebilecek kadar büyük olduğu anlamına gelir. İdrar normal sarı renkte değildir.
Hematüri nedeni idrarın vücudun dışına çıktığı yol boyunca, böbrekler, böbreklerden mesaneye veya idrar yoluna idrar taşıyan tüplerden kaynaklanabilir. Bir BT taraması veya idrar testi, hematürinin yerini ve sebebini gösterebilir. Olası nedenlerden bazıları şunlardır;
Travma
Ağır egzersiz rutinleri
Mesane enfeksiyonları
İdrar yolu enfeksiyonu
Böbrek enfeksiyonu
Böbrek taşı
Erkeklerdeki prostat büyümesi
Mesane, böbrek veya prostat tümörleri
Kistik böbrek hastalığı
Tedavi
Hematüri bir hastalık değildir, bir semptomdur. Tedavi idrarda görülen kanın temel sebebinin belirlenmesine ve ardından bu sorunun çözülmesine bağlıdır.
Sistoskopi – Üretra yoluyla mesaneye küçük bir kamera takılır ve doku örnekleri toplanır.
Bilgisayar tomografisi veya CT, tarama – mesane ve böbrek taşlarının yanı sıra üreterlerin, mesane ve böbreklerin anormalliklerini gösterir.
Böbrek ultrasonu – Böbrek yapısını gösterir, böylece anormallik aranabilir.
Mesane veya böbrek biyopsisi – Özellikle şüphelenilen kanser vakalarında kullanılır.
Bazen idrarda kan görülmesinin altındaki neden ortaya çıkmaz ve semptomlar zamanla kaybolur. Bu gibi durumlarda, düzenli olarak kan basıncının izlenmesinin yanı sıra, her üç altı ayda bir takip kan ve idrar testi önerilmektedir.