Sertleşme sorunu, cinsel birleşme için yeterli penis sertliğini sağlayamama durumudur. Diyabeti olan hastalarda % 35 – % 90’lar oranında sertleşme sorunu ile karşılaşılmaktadır. Sertleşme sorunu diyabetik erkeklerde daha şiddetli ve hızlı seyirli olarak seyretmektedir. Diyabetli erkeklerde sertleşme sorunu normal kişilere göre göre 3 kat fazla gözükmektedir.
Sertleşme sorunu sebepleri psikolojik ve organik iki ana başlıktan oluşur. Organik sebepler arasında Diyabet oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Günümüzde fazla kilolu olma, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam stili, egzersiz yapmama, aşırı şekerli gıdaların kullanımının artması gibi faktörler diyabet sıklığının toplumda artmasının başlıca sebeplerindendir. Depresyon sertleşme sorununa zemin hazırladığı gibi, yeni ortaya çıkan sertleşme sorunu da depresyonu derinleştirmektedir.
Diyabette ortaya çıkan sertleşme sorununun gelişimi damarsal, sinirsel, hormonal sebeplere bağlıdır. Diyabet vücudumuzdaki bütün damar yapılarını kötü etkilediği gibi aynı şekilde penis ile ilgili damar yapılarını da kötü yönde etkiler. Diyabet aynı şekilde sinirler ve hormon değerlerindeki değişikliklere yol açarakta sertleşme sorununun ortaya çıkmasına zemin hazırlar.
Sertleşme sorunu ile başvuran hastalara yapılan kan tahlillerinde diyabet kontrolü da yapılmaktadır. Sertleşme sorunu özellikle genç yaşlarda diyabetin bir işareti olarak karşımıza çıkabilmektedir.
Öyle ki sertleşme sorunu ile başvuran erkeklerin %12 sinde diyabet ve % 5’inde bozulmuş şeker toleransı saptanmaktadır. Diyabet hastaları diyabetik olmayanlara göre daha genç yaşta sertleşme sorunu ile karşılaşmaktadırlar.
Diyabetli erkek hastalar ereksiyon sorunlarından kaçınmak için şeker hastalığını kontrol etmeli ve yaşam şekillerini değiştirmelidirler. Diyabetik hastalarda sertleşme sorunun tedavisinde önce diyabet hastalığının kontrolünün en önemli faktör olduğu hasta tarafından bilinmelidir. Kilo kontrolü sağlanmalı ve egzersizin günlük yaşantıya eklenmesi gerekmektedir Sigara kullanımı kesilmeli ve fazla alkol tüketimi azaltılmalıdır.
Diyabet hastalarında da diğer hastalarda olduğu gibi
1.Ağızdan alınan ilaçlar
2.Penise şok dalga Tedavisi (EDSWT)
3. Penise enjeksiyon Tedavisi(İntrakavernozal enjeksiyon)
4.Vakum cihazı kullanımı
5.Penis Protez Uygulaması olarak bir tedavi sıralaması yapılabilir.
Tedavi seçiminde sertleşme sorunu düzeyi, hastanın kullandığı diğer ilaçlar, geçirilmiş ameliyatlar ve varolan diğer rahatsızlıklar önem teşkil eder.