Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Böbrek Taşı Nedir, Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Böbrek taşları, kristallerden oluşan katı kütlelerdir. Böbrek taşları genellikle böbreklerinizden kaynaklanır, ancak üriner (boşaltım) sisteminizin herhangi bir yerinde de gelişebilir. Üriner sistem idrar yolu böbrekler, üreterler, mesane ve idrar yollarını içerir.

Böbrek taşlarının nedenleri taş türüne göre değişmektedir. Tüm böbrek taşları aynı kristallerden oluşmamaktadır. Böbrek taşlarının tiplerini şu şekilde sıralamak mümkündür;

Kalsiyum: Kalsiyum taşları böbrek taşları arasında en yaygın olanıdır. Kalsiyum oksalat veya fosfattan oluşabilirler. Daha az oksalattan zengin gıdalar yemek, bu tür taş geliştirme riskinizi azaltabilir. Yüksek oksalatlı gıdalar patates cipsi, fıstık, çikolata, pancar ve ıspanak gibi besinlerdir.

Ürik Asit: Bu böbrek taşı erkeklerde kadınlardan daha yaygındır. Gut veya kemoterapi gören insanlarda görülebilir. Bu taş idrar çok asidik olduğunda gelişir.

Sistin: Sistin taşları nadirdir. Genetik bozukluk sistinüri olan hem erkek hem de kadınlarda görülürler.

BÖBREK TAŞLARI İÇİN RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Böbrek taşları için en büyük risk faktörü günde bir litreden daha az idrar yapmaktır. Böbrek sorunlarına sahip prematüre bebeklerde böbrek taşları sık görülür. Böbrek taşları, genellikle 20 ile 40 yaş arasında görülür.

Ulusal Şeker Hastalıkları ve Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü (NIDDK) tarafından yapılan araştırmalara göre, cinsiyet olarak kadınlarda erkeklerden daha fazla böbrek taşı oluşmaktadır. Aynı zamanda obezite, yüksek protein, tuz veya glikoz içeren besinlerle beslenmek ve iltihaplı bağırsak hastalıkları da böbrek taşlarının oluşmasında risk içeren durumlardır.

BÖBREK TAŞI BELİRTİLERİ

Böbrek taşlarının şiddetli ağrıya neden olduğu bilinmektedir. Bu ağrı sırtınızın veya karnınızın bir tarafında ağrı olabilir. Erkeklerde ağrı kasık bölgesine yayılabilir. Aynı zamanda idrar kan görülmesi, mide bulantısı, kusma, kötü kokan idrar, titreme, ateş ve sık idrara çıkma isteği de böbrek taşı belirtilerindendir.

BÖBREK TAŞI TEDAVİSİ

Tedavi, taş türüne göre uyarlanmaktadır. İlaç tedavisi kullanılabilmektedir. Eğer bu yöntem işe yaramazsa şok dalgalarıyla taşları kırmak ve taşların mesaneye daha kolay ulaşarak kendiliğinden dışarı atılmasını sağlamak mümkündür. Cerrahi tedavi de böbrek taşları için en çok tercih edilen yöntemlerden biridir.